Books from Primary and Secondary School

This is part of some wrap-up posts I’m making with books for which I’ve noted down ratings for after having read, but without having noted down any dates, or written a review.

This post covers some of the first books I started keeping ratings for, books that were set reading in Primary and Secondary school.

MatildaMatilda by Roald Dahl
Released: September 8, 1988
Pages: 240
Goodreads
Rating:
Show synopsis

Matilda is a little girl who is far too good to be true. At age five-and-a-half she's knocking off double-digit multiplication problems and blitz-reading Dickens. Even more remarkably, her classmates love her even though she's a super-nerd and the teacher's pet. But everything is not perfect in Matilda's world. For starters she has two of the most idiotic, self-centered parents who ever lived. Then there's the large, busty nightmare of a school principal, Miss ("The") Trunchbull, a former hammer-throwing champion who flings children at will and is approximately as sympathetic as a bulldozer. Fortunately for Matilda, she has the inner resources to deal with such annoyances: astonishing intelligence, saintly patience, and an innate predilection for revenge.
She warms up with some practical jokes aimed at her hapless parents, but the true test comes when she rallies in defense of her teacher, the sweet Miss Honey, against the diabolical Trunchbull. There is never any doubt that Matilda will carry the day. Even so, this wonderful story is far from predictable. Roald Dahl, while keeping the plot moving imaginatively, also has an unerring ear for emotional truth. The reader cares about Matilda because in addition to all her other gifts, she has real feelings.

Matilda is a classic in all the right ways. I don’t think I’ve read it since primary school, but I can still remember quite a few scenes from it (so vividly, in fact, that the film bothered me in parts because it just didn’t match up with what I remembered from the book). I still think Matilda is an extremely solid book, and a brilliant one to give to early readers.


RødstrupeRødstrupe by Jo Nesbø
Series: Harry Hole #3
Publisher: Aschehoug
Released: January 1, 2001
Pages: 434
Goodreads
Rating:
Show synopsis

1944. I skyttergravene ved Leningrad blir Daniel, en legende av en frontkjemper, drept, og en annen nordmann forsvinner under mystiske omstendigheter. På et militærsykehus i Wien steller Helena en norsk soldat fra østfronten mens bombene regner over byen.
1999. Ved et uhell skyter politietterforskeren Harry Hole en amerikansk Secret Service-agent under president Clintons Norges-besøk. Saken blir dysset ned og Harry overføres til Overvåkningspolitiet.
En faks tikker inn om en våpenliga som er blitt rullet opp i Johannesburg og avslører at en attentatrifle har havnet i Oslo. Harry blir satt på saken og sammen med sin ekspartner, den ukonvensjonelle småfugleksperten Ellen Gjelten, finner de spor som peker i retning av norske frontkjempere, det nynazistiske miljøet og en kontakt med kodenavnet "Prinsen" som synes å ha forbindelser innenfor deres egne rekker. En frontkjemper blir funnet med overskåret strupe.
2000. Mens snøen tiner i Oslos gater og avdekker historien bit for bit, har en morder med et helt spesielt prosjekt gjort scenen klar for siste opptreden.

I read Rødstrupe (read breast) to write a book report on, and it accidentally introduced me to the world of Harry Hole quite a bit before Harry Hole became a thing. This was the first properly gritty crime I’d read, and I was fascinated by the genre. I liked it.


SVKSVK by Roald Dahl
Publisher: Jonathan Cape
Released: January 1, 1982
Pages: 210
Goodreads
Rating:
Show synopsis

Captured by a giant! The BFG is no ordinary bone-crunching giant. He is far too nice and jumbly. It's lucky for Sophie that he is. Had she been carried off in the middle of the night by the Bloodbottler, the Fleshlumpeater, the Bonecruncher, or any of the other giants-rather than the BFG-she would have soon become breakfast.
When Sophie hears that they are flush-bunking off in England to swollomp a few nice little chiddlers, she decides she must stop them once and for all. And the BFG is going to help her!

SVK (or, BFG if one wants to go for the English acronym) was an assigned book to the class. I don’t remember much of it, except that I found it quite boring.


Brødre i BlodetBrødre i Blodet by Ingvar Ambjørnsen
Series: Elling #3
Publisher: Cappelen
Released: September 8, 1996
Pages: 225
Goodreads
Rating:
Show synopsis

Boka er en frittstående fortsettelse av Utsikt til paradiset og Fugledansen. Etter et langt opphold på Brøynes rekreasjonshjem bor Elling sammen med Kjell-Bjarne i egen leilighet i Oslo. De to gjør sammen stadig dristigere fremstøt mot virkeligheten. En kvinne setter vennskapet mellom dem på prøve.
En sorgmunter bok om vaklende vennskap, flesk og duppe, hytte-sex og surkålpoesi. Men først og fremst er det en bok om det å våge seg ut på gaten.Denne gangen er Elling travelt opptatt med å tilnærme seg virkeligheten fra sin nye base, en trygdeleilighet i Kirkeveien. Og han er ikke alene. Ved sin side har han Kjell Bjarne, en av hverdagens enkle apostler. Tilværelsen er skremmende, men likevel til å holde ut i små porsjoner. Og når Reidun Nordsletten trer inn på scenen, ferdig besvangret, og med et hjerte av gull, gir livets redde gutter alt de har og litt ekstra.
Brødre i blodet er en sorgmunter bok om vaklende vennskap, flesk og duppe, hytte-sex og surkålpoesi. Men først og fremst er det en bok om det å våge seg ut på gaten.

Brødre i Blodet, however, was not at all boring. We were assigned this in secondary school, and this form of narrative was very new to me. I think I read most of it during a day I was ill on a skiing holiday, and it was an enjoyable day.


Mannen som elsket YngveMannen som elsket Yngve by Tore Renberg
Series: Jarle Klepp #1
Publisher: Forlaget Oktober
Released: January 1, 2003
Pages: 381
Goodreads
Rating:
Show synopsis

Romanen handler om et stort dilemma for bokas hovedperson - en tenåring som går i andreklassen i Stavanger.
Sammen med kompisen Helge og kjæresten Katrine utgjør Jarle Klepp den tøffeste gjengen på skolen. De forfekter kompromissløse standpunkt til livets basale spørsmål: Verdensordningen, musikken, hårsveisen og hvem holder mål og hvem som ikke gjør det.
Den til nå høyst heterofile Jarle forelsker seg i Yngve. Yngve er en innflytter som spiller tennis og som ligger lysår bak gjengen når det gjelder innsikt i livets store spørsmål. Jarle må være ærlig mot seg selv og sine egne følelser og kommer dermed inn i et nett av løgner overfor den gamle gjengen.

Mannen som Elsket Yngve slots in with the books that I appreciate more than I like. It has some fantastic characters, the premise is great, the story is great, and I still remember large parts of the plot. However, I just remember being annoyed at the story-telling. This is a book I probably should give another chance, and the Teksas-series by Renberg is high up on the list of series I want to get into.


GiftGift by Alexander L. Kielland
Series: Løvdahl #1
Released: January 1, 1883
Pages: 137
Goodreads
Rating:
Show synopsis

Mensa rotunda, svarte lille Marius og døde. Sitatet er et av høydepunktene i historien om skolegutten som dør av for meget latin, og som kanskje er blitt den mest kjente av alle norske skolehistorier. Den er et oppgjør med den autoritære pugg, karakter og konkurranseskolen, med konfirmasjonspresset - med alt som forfatteren mente undergravde selvstendigheten og den frie tanke hos de unge.

And, finally, a true Norwegian classic. I have no idea why I didn’t give Gift more than three starts – I seem to remember liking it more than that. Maybe I didn’t. In any case, I think everyone who went to school in the Stavanger area has been assigned this book at some point, and despite the star-rating of my former self, I’d still maintain that this is a book worth reading.

Leave a Reply

Your email address will not be published.